Предложение: Продажба на кола без бележка за платен данък

Премахват ниския данък за автомобили N1

При продажба на автомобил вече няма да се изисква бележка за платен данък. Това предлага Министерството на финансите (МФ) чрез промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Проверката за задължения за данък върху превозното средство ще се извършва от нотариуса, който ще има достъп до система с автоматизиран обмен на данни.

Министерство на финансите предлага още нотариусите да уведомяват общината за прехвърлянето на автомобила в срок до 7 дни. Заедно с това ще предоставят и информация за размера на заплатения данък.

Друго предложение на МФ е уеднаквяването на облагането на леки и товарни автомобили до 3,5 тона. Напомняме, че мярката е свързана с практиката много собственици на по-луксозни и мощни джипове да регистрират автомобилите си като товарни. По този начин данъкът, който заплащат, е с до 100 пъти по-евтин.

По данни на МВР към месец април 2018 година в България има регистрирани 308 260 лекотоварни автомобила, като трудно може да се проследи колко от тях реално изпълняват функциите на лекотоварни. След промените критериите за тяхното облагане ще бъдат същите като при леките автомобили: мощност, година на производство и екокомпонента.

 

(Visited 51 times, 1 visits today)