Предпразнично прокуратурата и МВР започват проверки на пешеходните пътеки

След близо 30 жертви на пешеходни пътеки само тази година, властта най-сетне се зае да провери какво е състоянието на обособените места за пресичане – дали са изградени съобразно нормативната уредба, дали се поддържат, с каква маркировка са и т.н.

Дни преди Коледа и Нова година главният прокурор Сотир Цацаров, МВР шефът Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков обявиха, че започват масови проверки на „зебрите“ във всички 264 общини в България.

Инспекциите ще продължат до края на февруари, стана ясно днес на извънредна пресконференция във вътрешното министерство, свикана заради зачестилите трагични инциденти. При констатирани нарушения ще санкционират кметове и общини.

Особено внимателно ще бъдат проверявани онези от пешеходните пътеки, където е имало катастрофи, с жертви и загинали. Целта е да се види дали „зебрите“ са направени според всички изисквания на нормативната база, дали вида и материалите отговарят на критериите за качество и дали поддръжката им е добра.

При последните два трагични инцидента в Благоевград и край Атия, когато на пешеходни пътеки загинаха студентка на 19 г. и ученик на 16 г., дори от телевизионните екрани се видя, че местата за пресичане освен некадърно направени, маркировката им е силно изтрита и почти не се забелязва. Разбра още, че модерните напоследък оцветените в червено и жълто пешеходни пътеки са недопостуми, защото отвличали вниманието на водача.

Вътрешният министър Валентин Радев предупреди, че кметовете трябва да са по-стрикни при поддръжката на пешеходните пътеки, тъй като не можело точно върху зебрите да стават инциденти, въпреки засиления контрол от страна на „Пътна полиция“.

„Регион по регион, град по град ще проверим и ще видим дали пешеходните пътеки са преведени в съответните изисквания“, подчерта Цацаров.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че в цялата страна има пешеходни пътеки с абсолютно забранени по норматив елементи. „Споменах – фоновото оцветяване с червени, жълти и всякакви цветове, отнемащи вниманието на водача, са недопустими. Отделно – има пешеходни пътеки с износена маркировка, неправилно поставена. Всичко това ще стане ясно през следващите два месеца, през които ще извършваме заедно с колегите от Пътна полиция във всичките 264 български общини“, каза Николай Нанков.

И добави: „Картата на пешеходните пътеки ще даде представа как представителите на местната власт са изпълнявали функциите по поддържане пътната инфраструктура в населените места“.

Валентин Радев изнесе и няколко цифри от статистиката, които хвърлят тревожна светлина. Всяко 12-то произшествие в селата завършва със смърт, а в градовете – всяко 26-то. В населените места загиналите са 179, а извън населените – 435.

Ваня Георгиева

"Предпразнично прокуратурата и МВР започват проверки на пешеходните пътеки", 5 out of 5 based on 1 ratings.
(Visited 45 times, 1 visits today)