Пътуване в чужбина: Международна шофьорска книжка

По време на плануването за поредното Ви пътуване в чужда страна, едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да проверите дали се изисква международна шофьорска книжка (International Driving Permit) или (International Drivers License), ако възнамерявате да шофирате.

Много държави не признават нашия документ за шофьорска правоспособност. Много от тях са подписали Виенската конвенция и съответно признават International Driving Permit. ООН конвенцията от 1968 е ратифицирана от 72 държави по света. Дори съществува европейско споразумение по въпроса, подписано на 1 май, 1971г. в Женева. Според текста в приелите го държави всеки притежател на международно свидетелство за управление на МПС има право да шофира свободно на територията на съответната страна, а документът е с валидност не повече от 3 години или до изтичане на националната шофьорска книжка. Международната шофьорска книжка не е валидна в страната, където е издадена.

Конвенцията от 1968 определя следните категории:
A – Мотоциклети.
B – Моторни превозни средства с най-много осем места и с допустима максимална маса до 3 500 кг.
C – Моторни превозни средства, използвани за превоз на стоки с допустима максимална маса над 3500 килограма.
D – Моторни превозни средства, използвани за превоз на пътници с повече от осем места.
E – Моторни превозни средства от категория B, C, D, но с полуремарке.

Има и по-стара конвенция от 1926 относно автомобилното движение, но тя е задължителна само за териториите на Ирак и Сомалия. Отделно, тя е валидна в Мексико и Лихтенщайн, които не са подписвали и/или ратифицирали по-новите документи за международно автомобилно движение. Конвенцията от 1949 пък се признава от Япония.

Ако шофьорската ви книжка е издадена в страна от ЕС, тя се признава в целия Съюз. Докато книжката ви е валидна, не е необходимо да я заменяте. Тя обаче ще трябва да бъде заменена преди 2033 г., когато всички шофьорски книжки ще трябва да са в стандартния формат на ЕС. Ако обаче първоначално шофьорската ви книжка е издадена от страна извън ЕС и сте я подменили с българска, властите в страните от ЕС не са длъжни да я признаят. Никой няма право да притежава повече от една шофьорска книжка. Дори ако шофьорската ви книжка е отнета, не може да ви бъде издадена втора книжка в друга страна от Съюза.

Важна бележка: Българските граждани, пътуващи в САЩ, трябва да имат предвид, че международното свидетелство за правоуправление съгласно изискванията на щатските власти следва да бъде придружено от надлежно легализиран превод на първата страница на английски език.

Ако имате нужда от международна шофьорска книжка, то с такава можете да се сдобиете в клоновете на СБА в страната срещу снимка, заплатена такса, валидна шофьорска книжка и контролен талон към свидетелството. Валидността ѝ е една година от датата на издаване. Услуга се предлага в клоновете ни в Ботевград, Бургас, Варна, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Свищов, Смолян, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол и София.

За повече информация, свържете се с нас чрез чата долу вдясно на сайта.

 • Боряна

  Здравейте, моля за информация относно таксата за издаване на международна шофьорска книжка, както и за срока за издаването й. Предварително благодаря за отговора.

  • СБА

   Здравейте,

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас.
   За международно свидетелство за шофиране е нужно да носите със себе си българската шофьорска книжка, контролния талон, 1 бр. снимка паспортен формат и 20 лв. Издава се на момента и важи 12 месеца от дата до дата. За гр. София заповядайте на пл. Позитано №3 от понеделник до петък от 08:30 до 16:30 ч.

   Поздрави,
   СБА

   • Иван

    Издават ли се международни шофиорски книжки във СБА Младост или само на пл. Позитано №3 ?

    • СБА

     Здравейте.

     Не, международно свидетелство за управление на МПС може да си извадите само на пл. Позитано.

     Поздрави

 • Nadya Uzunova

  За колко време е готова международната шофьорска книжка?

  • СБА

   Изготвя се в рамките на 5 минути.

   Поздрави

   • Nadya Uzunova

    Благодаря за бързия отговор! 🙂

    • СБА

     Пак заповядайте. 🙂

 • DAYANA DIMITROVA

  Аз ще пътувам до Индонезия, но не мога да намеря информация дали там ми е нужна международна шофьорска книжка. Можете ли да ме посъветвате къда или кого да попитам?

  • СБА

   Здравейте, г-жо Димитрова.

   За Индонезия е необходимо международно свидетелство за управление на МПС. Такова може да си извадите в СБА със снимка паспортен формат, заплатена такса, валидна шофьорска книжка и контролен талон към свидетелството.

   Поздрави

 • Aleksander Alexandrov

  Здравейте, живея в чужбина шофирайки с българска шофьорска книжка. Nalaga mi se slujebno patuvane do Australia. Vaprosat mi kam vas e moje s roditel ili blizak s udostoverenie da mi izade международната шофьорска книжка?

  • СБА

   Здравейте, г-н Александров.

   Да, може и без пълномощно, но трябва да донесе оригиналните документи заедно с актуална снимка паспортен формат.

   Поздрави

 • Momchil P

  Здравейте,

  Възможно ли е да се издаде международно свидетелство за управление по протокола от 1949? Нужна ми е за шофиране в Япония?
  Благодаря предварително.

  • СБА

   Здравейте.

   Да, можем да издадем свидетелство и приложение към него, което удостоверява валидността. Заповядайте в централата ни на пл. Позитано 3 в гр. София. Работното време е от 08:30 до 17:00ч.

   Поздрави

   • Momchil P

    Благодаря за отговора. Самото свидетелство по стандарта от 1949-та или от 1968-ма ще бъде?

    • СБА

     Издаваните свидетелства са по стандарта от 1968г.

     Поздрави

     • Momchil P

      Благодаря за бързата реакция.
      Поздрави.

     • Слав

      В Япония не се признават свидетелствата по стандарт 1968г
      https://www.toyotarentacar.net/english/guide/license/

      Има ли начин да бъде издаден в България по стандарта който признават – 1949

     • СБА

      Да, с един документ, който Ви даваме подписан и подпечатан от нас в уверение, че може да използвате издаденото от нас международно свидетелство. Този документ обаче, за съжаление, не е гаранция и властите там може да решат да го пренебрегнат…

 • Martin Maksimov

  Здравейте, в момента съм в САЩ и скоро няма да се връщам в България. Исках да попитам възможно ли е опълномощено лице да подаде заявка за международна книжка от мое име без да носи физически шофьорската ми книжка, която е в мен в момента?

  • СБА

   Здравейте.

   Да, възможно е друго лице да издаде международния документ, но трябва да донесе оригинали на Валидно национално свидетелство за управление на МПС, контролен талон към свидетелството и един брой актуална снимка.

   Поздрави

 • Цветан Константинов

  Здравейте,

  предстои ми пътуване до Македония и Албания с личния автомобил.

  Нужна ли ми е международна книжка за упраление на МПС?

  Благодаря!

  • СБА

   Здравейте, г-н Константинов.

   Неведнъж сме получавали запитвания от наши членове и клиенти дали се приема българското свидетелство за управление на МПС в страни извън ЕС, напр. Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и др. Според Дирекция „Консулски отношения“ към МВнР отговорът е положителен, защото рядко има случаи на глобени български граждани, които не разполагат с международна шофьорска книжка. Не бива обаче да ви успокоява това, че на границата не ви искат подобен документ.

   Автомобилистите обикновено са запознати с това, че в държавите от Европейския съюз, Европейската икономическа общност (държавите членки на ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и Швейцария, българската шофьорска книжка е валидна и не е необходима международна шофьорска книжка.

   По информация на Информационния център „Европа Директно” във всички останали случаи е нужно международно свидетелство за управление на МПС, което е валидно във всички страни, които са подписали Виенската конвенция за движението по пътищата.

   Списък на страните, присъединили се към Виенската конвенция за движение по пътищата, можете да намерите тук – http://www.uab.org/wp-content/uploads/UNTC.pdf.

   Поздрави

 • Zdravko Vassilev

  Здравейте. Бих искал да задам следния въпрос: възможно ли е да се издаде у нас международна шофьорска книжка на лице с българско гражданство, което живее в Саудитска Арабия и има издадена там шофьорска книжка, има шофьорска книжка и от Йордания, както и е имало издадена по-рано в Йордания международна шофьорска книжка, която вече е с изтекъл срок? Саудитска Арабия вече е ратифицирала Виенската конвенция от 1968 г. за движение по пътищата (за Йордания нямам такава информация). Възможно ли е да му се издаде международна шофьорска кнжка у нас, ако представи шофьорската книжка от Саудитска Арабия или тази от Йордания, или международната шофьорска книжка, макар тя да е с изтекъл срок през 2015 г.?

  • СБА

   Здравейте, г-н Василев.

   В България издаваме международни свидетелства за управление на МПС само срещу валидна национална българска шофьорска книжка. Това е аналогично и за другите страни. В случая трябва да си издаде това свидетелство в държавата, която му е издала свидетелството за управление на МПС.

   Поздрави

 • Игнатов

  Здравейте, може ли някой друг да подаде документите ми за Международна Книжка (Книжка, талон и снимка) ако му ги изпратя от чужбина? Трябва ли задължително да има пълномощно?
  Благодаря

  • СБА

   Здравейте, г-н Игнатов.

   Да, възможно е друго лице да издаде книжката от Ваше име, ако разполага с оригиналите на необходимите документи. Не е задължително да представя пълномощно.

   Поздрави

 • Филип Филипов

  Здравейте, имам немска шофьорска книжка, мога ли в България да си направя международна ? fufu.bg@abv.bg
  Благодаря предварително
  Филип Филипов

  • СБА

   Здравейте,

   Международна шофьорска книжка може да бъде извадена само от страната, от която е вашата книжка- във вашия случай от Германия.

   Поздрави и безаварийно пътуване.

 • Louisa Slavkova

  Здравейте, от 4 месеца съм в САЩ и нямам международна шофьорска книжка. Имам ли право да шофирам с нея след като САЩ е част от Виенската конвенция? Много благодаря и весели празници!

  • СБА

   Честито Рождество Христово! Желаем Ви много здраве и щастие.

   За да шофирате в САЩ е нужно да притежавате Международно свидетелство за управление на МПС. Български граждани, притежатели на български шофьорски книжки могат да придобият международна книжка в СБА. За да придобиете такава е нужно да предоставите оригиналите на: българската книжка, контролния талон, 1 бр. снимка паспортен формат и 24 лв. Издава се на момента и важи 12 месеца от дата до дата.
   Ако имате допълнителни въпроси може да ги зададете на m.netzov@uab.org

   Поздрави,
   СБА

 • ivo marinov

  Здравейте, Възможно ли е да заменя шофьорска книжка издадена в Канада за Българска,ако живея за постоянно в България.

 • Станѣ Генѣ

  Здравейте,ще работя в Намибия по една програма за няколко години,Имам Българска книжка с Ц,Б,м,т категория.Трябва ли да си издам тази международна книжка и за колко време излиза от подаването на документите.?!

  • Станѣ Генѣ

   И колко струва услугата за издаването и ?

  • СБА

   Здравейте.

   За всички държави извън ЕС е необходимо международно свидетелство за управление на МПС. Необходими документи за издаването са валидно национално свидетелство за управление на МПС, контролен талон към свидетелството, един брой актуална снимка. Валидно една година от датата на издаване. Има и два вида поръчка както следва:
   ЕКСПРЕСНА ПОРЪЧКА (изпълнява се веднага): 34.00лв.
   ОБИКНОВЕНА ПОРЪЧКА (изпълнява се до 24ч.): 24.00лв.

   Бихте могли да си извадите същото в нашия централен офис в гр. София на адрес площад Позитано №3.

   Поздрави,
   СБА

 • Dobri Paliev Jr.

  Здравейте,
  Наложи се да замина спешно и не стигнах до международната книжка. Какъв е варианта да ми се издаде такава спешно срещу копия на талона и книжката, пълномощно ако е необходимо и какъв е реда?
  Благодаря

  • СБА

   Здравейте.

   Може да Ви се издаде международно свидетелство за управление на МПС, ако на място в наш офис бъдат представени ОРИГИНАЛ на българското свидетелство, контролен талон 1 бр. снимка паспортен формат.

   Поздрави.

 • Emily Shestakova

  Здравейте,
  Може би е глупав въпрос, но не мога да намеря точна информация, която ясно да гласи дали тази международна книжка важи за Обединените Арабски Емирства. Зная че там не зачитат нашите български книжки. Но ако е международна това променя ли нещо или по пътя на логиката отново не биха я зачели? Моля ви ако имате яснота да ми помогнете. Благодаря предварително.

  • СБА

   Здравейте.

   Международното свидетелство за управление на МПС, което Съюзът на българските автомобилисти издава се признава в Обединените арабски емирства. Много от клиентите, които закупуват международно свидетелство, пътуват до ОАЕ. За гр. София заповядайте на площад „Позитано“ № 3 в работни дни от 08:30 до 16:30 ч. (без обедна почивка). Нужно е да носите със себе си ОРИГИНАЛ на българската книжка, контролния талон и 1 бр. снимка паспортен формат. Цената е 34 лв. за издаване на момента и 24 лв. за следващия ден. Книжката важи 12 месеца от дата до дата.

   Поздрави.

 • Beti Ilieva

  Zdraveite, iskam da popitam dali moga da izvada mejdunarodna knijka v Gurcia /posolstvoto/ za da ne se prebiram v Bulgaria ,zashtoto jiveia 8 godini v Solun…

  • СБА

   Здравейте.

   За съжаление, това не е възможно. Трябва да бъде издадена на място в наш офис, като можете да изпратите ОРИГИНАЛ на българската книжка, контролния талон и 1 бр. снимка паспортен формат на Ваш роднина или приятел, ако нямате възможност да присъствате лично.

   Поздрави.

 • Daniela Dimitrova

  здравейте, тябва ми интернационална книжка за Индия. За съжаление сещам се в последният момент. Летя за Индия след една седмица (или по точно 3 работни дни само) . Възможно ли е да си я изкарам до понеделник следващата седмица?

  • СБА

   Здравейте.

   Да, може да подадете документи. Има два вида поръчки (за София):
   ЕКСПРЕСНА ПОРЪЧКА (изпълнява се веднага): 34.00лв.
   ОБИКНОВЕНА ПОРЪЧКА (изпълнява се до 24 ч.): 24.00лв.

   Поздрави

 • Боряна Димитрова

  Привет! Ако книжката е издадена от МВР Велико Търново, възможно ли е да се извади това документ от клон на СБА в София, тъй като е необходима експресна поръчка или тази услуга се предлага и в Горна Оряховица. Благодаря.

  • СБА

   Здравейте.

   Международна книжка може да Ви бъде издадена във всеки офис на СБА в цялата страна (без значение, къде Ви е издадена българската книжка). В СБА Горна Оряховица може да Ви бъде издадена международна книжка. Моля, носете ОРИГИНАЛ на българската книжка, контролния талон и 1 бр. снимка паспортен формат.

   Поздрави.

 • Metodi Petkov

  Здравейте,
  Тъй като прочетох много различни коментари в интернет,
  искам да попитам необходима ли ни е Международната шофьорска книжка за САЩ.
  Доколкото видях те не са подписали Виенската конвенция.
  Много хора трърдят че Международната шофьорска книжка НЕ важи за сащ, и до 1 месец може да се използва българската.
  Та в САЩ може ли да се шофира с българска книжка ( ще бъда там за 1 месец) и необходимо ли е да се изважада международна ?

  Благодаря предварително за отговорът.