Пътуване в чужбина: Международна шофьорска книжка

По време на плануването за поредното Ви пътуване в чужда страна, едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да проверите дали се изисква международна шофьорска книжка (International Driving Permit) или (International Drivers License), ако възнамерявате да шофирате.

Много държави не признават нашия документ за шофьорска правоспособност. Много от тях са подписали Виенската конвенция и съответно признават International Driving Permit. ООН конвенцията от 1968 е ратифицирана от 72 държави по света. Дори съществува европейско споразумение по въпроса, подписано на 1 май, 1971г. в Женева. Според текста в приелите го държави всеки притежател на международно свидетелство за управление на МПС има право да шофира свободно на територията на съответната страна, а документът е с валидност не повече от 3 години или до изтичане на националната шофьорска книжка. Международната шофьорска книжка не е валидна в страната, където е издадена.

Конвенцията от 1968 определя следните категории:
A – Мотоциклети.
B – Моторни превозни средства с най-много осем места и с допустима максимална маса до 3 500 кг.
C – Моторни превозни средства, използвани за превоз на стоки с допустима максимална маса над 3500 килограма.
D – Моторни превозни средства, използвани за превоз на пътници с повече от осем места.
E – Моторни превозни средства от категория B, C, D, но с полуремарке.

Има и по-стара конвенция от 1926 относно автомобилното движение, но тя е задължителна само за териториите на Ирак и Сомалия. Отделно, тя е валидна в Мексико и Лихтенщайн, които не са подписвали и/или ратифицирали по-новите документи за международно автомобилно движение. Конвенцията от 1949 пък се признава от Япония.

Ако шофьорската ви книжка е издадена в страна от ЕС, тя се признава в целия Съюз. Докато книжката ви е валидна, не е необходимо да я заменяте. Тя обаче ще трябва да бъде заменена преди 2033 г., когато всички шофьорски книжки ще трябва да са в стандартния формат на ЕС. Ако обаче първоначално шофьорската ви книжка е издадена от страна извън ЕС и сте я подменили с българска, властите в страните от ЕС не са длъжни да я признаят. Никой няма право да притежава повече от една шофьорска книжка. Дори ако шофьорската ви книжка е отнета, не може да ви бъде издадена втора книжка в друга страна от Съюза.

Важна бележка: Българските граждани, пътуващи в САЩ, трябва да имат предвид, че международното свидетелство за правоуправление съгласно изискванията на щатските власти следва да бъде придружено от надлежно легализиран превод на първата страница на английски език.

Ако имате нужда от международна шофьорска книжка, то с такава можете да се сдобиете в клоновете на СБА в страната срещу снимка, заплатена такса, валидна шофьорска книжка и контролен талон към свидетелството. Валидността ѝ е една година от датата на издаване. Услуга се предлага в клоновете ни в Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Свищов, Смолян, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол и София.

За повече информация, свържете се с нас чрез чата долу вдясно на сайта.

(Visited 18 907 times, 1 visits today)