СБА с пореден Ден на безплатните услуги в Пазарджик

Производителите съветват на всеки 15 000 км да се извършва пълна автодиагностика на автомобила. По-старите возила е добре да посещават профилактично сервиз дори по-често. Не е нужно колата да започне да „дрънка”, за да потърсите специализирана помощ. Нали? В противен случай, знаете, следва смяна на части, скъпи ремонти, загуба на много време, пари и нерви.

Дали карате нова или не чак толкова нова кола прегледът е задължителен преди всеки сезон. В края на лятото и дни преди началото на есента Съюзът на българските автомобилисти (СБА) организира в Пазарджик Ден на безплатните услуги. Десетки шофьори от града и цялата област се възползваха от предложението, за да проверят техническото състояние на своите коли. „Черешката на тортата” бе безплатен тест-драйв на Crossover гамата на Renault (репортаж четете в следващите дни).

Мероприятието стартира в събота сутринта и продължи до късния следобед. Потокът от коли не спря през целия ден, а водачите търпеливо чакаха реда си, знаейки, че освен диагностика ще получат правилните съвети от компетентни служители с достатъчно опит, умения, стаж и квалификация. Сред шофьорите имаше и такива, които живеят и работят в Англия, но се довериха на СБА.

Прегледите включваха: диагностика на двигателя; проверка на спирачната система; проверка на преден и заден мост; регулиране на светлини; проверка на охладителната течност и др. Проверявани бяха и газовите уредби на автомобилите, които са на газ. Първото и основно нещо при тях е има ли теч на газ и регулировката на горивната смес. Всички водачи получиха съвети и напътствия за безопасно шофиране и правилна експлоатация на автомобила.

„На много от проверените автомобили все по нещо изскача – разбити шарнири, изпуснали амортисьори, филтри за смяна и още куп неща. По отношение на стойността на изгорелите газове на автомобилите повечето са в норма”, каза управителят на СБА-Пазарджик Антон Влахов, обобщавайки техническото състояние на проверените коли.

Клиентите приветстваха инициативата на СБА и останаха изключително доволни от отношението на служителите и от предложената услуга. „Мислехме, че като е безплатно и ще ни претупат за 5 минути, а вместо това обстойно преглеждаха всяка една кола”, коментираха водачи. Доволни от обслужването, някои от тях си закупиха членски карти на СБА.

Пазарджиклията Васил Боснев е притежател на Сребърна карта и е един от хората, които се възползваха от Деня на безплатните услуги. „Аз съм член на СБА от началото на лятото. Научих от Фейсбук за инициативата и реших да докарам колата си за преглед, въпреки че нямам някакви притеснения. Провериха най-обстойно двигателя, ходовата част и изобщо всичко. Доволен съм много”, призна Боснев. Той бе довел и приятел – Илиян Котов, който също е от Пазарджик, но работи в Англия и в момента е в отпуск. „И аз ще си купя карта, защото дава много възможности, а какво му плащаш – нищо”, каза младият мъж. Котов също остана доволен от диагностиката на неговата Мазда. Само след дни той ще пътува обратно за Острова и обясни, че е важно за него да чуе от наистина разбиращи хора дали колата му е достатъчно сигурна да издържи дългия път.

„Отлично – това мога да кажа за хората от СБА. Имах някакви съмнения, че не всичко по колата ми е наред и добре, че дойдох. Оказа се, че имам неща за ремонт по ходовата част, тампони за смяна, скъсан маншон, дясно каре. Дори се уговорих с тях за ремонта. Тук всичко е перфектно”, доволен е и Кирил Терзов.

Организираният от СБА Ден на безплатните услуги в Пазарджик е част от световната кампания на Международната автомобилна федерация (ФИА) #3500LIVES (#3500ЖИВОТА).

Преди Пазарджик сходни инициативи бяха проведени във Варна, Благоевград и Хасково.

Лице на кампанията #3500LIVES е двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. В нея участват още 245 автомобилни клубове от цял свят.

При гостуването си в България през юли тази година президентът на ФИА Жан Тод изрази възхищението си от СБА и високата ангажираност, която демонстрира към изпълнението на манифеста за глобална пътна безопасност.

Както всяка година, СБА предвижда да организира безплатни прегледи на автомобилите и в хода на акция „Зима” през ноември. Тя ще се проведе съвместно с Пътна полиция, МВР, БЧК и др.

автор: Ваня Георгиева

"СБА с пореден Ден на безплатните услуги в Пазарджик", 5 out of 5 based on 10 ratings.
(Visited 174 times, 1 visits today)