София попадна в топ 100 на градовете с най-големи задръствания

София попада за първи път в топ 100 на градовете с най-големи задръствания в света и е поставена на 83-о място в индекса за трафика на компанията TomTom, която измерва нивото на задръствания в големите градове, както и времето, което се губи в чакане, предава novini.bg.

В същото време българската столица попада на 23-то място сред градовете с най-големи задръствания в Европа. Софиянци губят по 38 минути на ден в чакане в задръствания. На година това прави цели 144 часа, сочат данните на TomTom.

През 2016 г. най-големите задръствания в София са регистрирани на 20 май, петък. Заради задръстванията в столицата времето за пътуване се удължава средно с 29%, като повече време се губи в задръстванията вечер, отколкото сутрин – вечерният час пик удължава времето за пътуване с 66% спрямо 58% за сутрешния час пик. Тези показатели поставят София на сходно равнище по отношение на задръстванията с Портланд, Лозана и Берлин.

Градът с най-големи задръствания в света е Мексико, където трафикът удължава времето за пътуване с 66%. Следват Банкок с 61% и Джакарта с 58%. Румънската столица Букурещ е градът с най-ужасяващи задръствания в Европа – те удължават пътуването на местните жители с цели 50%. Това поставя града на пето място в света, непосредствено след китайския град Чунцин.

Десетката се допълва от Истанбул, Чънду, Рио де Жанейро, Тайнан и Пекин. TomTom публикува ежегодно класацията си, а последното ѝ издание показва, че на много места придвижването е истински ад. В основата на индекса е нивото на задръстване във всеки град, изразено в проценти. Средно ниво на задръстване от 54%, например, означава, че шофьорът се нуждае от 54% повече време, за да измине обичайния си маршрут при идеален трафик.

Източник: novini.bg

"София попадна в топ 100 на градовете с най-големи задръствания", 5 out of 5 based on 1 ratings.
(Visited 191 times, 1 visits today)