Тодор Желев: Преди зимата проверете парното, накладките, течността за спирачки, антифриза и светлините

Интервю на Тодор Желев, началник-екплоатация в СБА, пред Йордан Йочев за вестник „Телеграф“ 10.11.2017 година.

– Г-н Желев, преди дни падна първия сняг и част от проходите у нас бяха затворени, кое е най-важното нещо от подготовката на автомобила за зимата?

За автомобила всичко е важно, като започнете от гумите, зимната течност за чистачки, антифризът, спирачната система, обдухването, парната инсталация, всичко това трябва да се провери. Това са неща, които добринасят за безопасното предвижване.

– С кое от нещата, които изброихте, шофьорите правят компромиси?

В последно време единствено не правят компромис с гумите, доколкото виждам. Интересуват се, купуват зимни гуми, сменят ги навреме. Да се надяваме и тази година да не изпаднем в ситуация на изненада от снега, който ще падне.

– Колко стара може да бъде зимната гума като година на производство, защото доста от шофьорите купуват втора употреба гуми?

Грайферът не трябва да е по-малко от 4 милиметра за зимните гуми. Като година на производство няма ограничение. Колкото по-прясна е гумата, разбира се толкова по-добре. Може да се каже обаче, че не е от значение толкова кога е излязла от завода една гума, а как е била складирана и съхранявана. Проблем би имало, ако тя е стояла целогодишно на дъжд и слънце и ако е изгоряла. При правилно складиране, гумата си запзва своите качества.

– Колко струва средно преобуването на автомобила за зимата?

Зависи от колата, гумите от средния клас са около 90-100 лв. за бройка.

– От техническите прегледи, които извършвате, сигурно сте наясно каво най-често подценяват шофьорите при подготовката на колата?

Не всички обръщат внимание на накладките. Преди зимния период трябва да проверят до каква степен са износени, дали всички колела спират равномерно, защото при една хлъзгава настилка, това е от значение. Дали вентилатора на обдухващата система работи на всички степени. Това е от значение, защото при по-тежки зимни условния, когато температурата навън е по-ниска и има значителна разлика с тази в купето, се получава запотяване. Това са неща, на които тряжбва да се обърне внимание. Сред тях са и реотаните на задния прозорец.

– Тази година ще има ли отново кампания за безплатни прегледи на светлините в пунктовете на СБА?

Ще има акция „Зима“, която правим всяка година с наши партньори. В рамките на 2 седмици всички водачи могат да направят проверка на фаровете в нашите центрове дали са регулирани.

– Какъв автомобил не бихте допуснали да мине технически преглед?

В нашите пунктове не се правят компромиси със спирачки, с ниво на газове, с платените такси като пътен данък и Гражданска отговорност. Всички неща, които трябва да се проверят по наредба, се проверяват. Сега, до каква степен ДАИ контролира всичките пунктове с разрешителни, вече не мога да говоря.

– Някои пунктове продължават да правят прегледи без платен данък срещу по висока такса, как го правят?

Честно казано, не знам. Програмата, която ни е дадена от Демакс, работи последователно. Първо се сканира талон на автомобила, от талона се взима информация за самия автомобил, която наш служител после проверява. При следващата позиция системата отива на проверка на данъка. Ако автоматично излезе, че той е платен, прегледът продължава. Ако обаче поиска данък, това значи, че трябва да сканираме платежен документ и плюс това не само трябва да го сканираме, а и номера от холограмния стикер, залепен на документа, трябва да се въведе. Как колеги успяват да прескочат това, не ми е ясно.

– Част от шофьорите правят превод през фирма за парични преводи към общината и отиват с бележката.

Да, но от фирмата за преводи не дават документа с холограмния стикер. Компаниите за парични преводи са вързани много добре със системата на общината и тази за
прегледите, защото сме идмали случаи, в които идва при нас кола с неплатен данък, собсъвеникът плаща през фирмата за преводи цялата сума, която излиза и веднага се отмята в програмата на ДАИ, че данъкът е платен и позволява прегледът да продътлжи. Сега, ако данъкът ти е 200 лева, а ти преведеш само 100, в системата
на общината няма как да се нулира.

– Водачите започнаха ли да сменят катализаторите като са запушени или продължават да поставят резонатори на тяхно място?

Засега нямам наблюдение да са започнали смяна на катализаторите. Общо взето автомобилите, които са под 10 години, влизат в изисванията на измерването.

– С кои коли имате проблеми в нормите на димност и съответно те не могат да минат преглед?

Автомобилите на газ са проблемни от гледна точка на това, че газта разрушава катализатора, защото при изгарянето прави конденз, но общо взето колите над 10 години имат проблем с газовете. За среден клас автомобил катализаторите вече не са толкова недостъпни, варират от 150 до 300 лв., говорим за заместващи катализатори, а не резонаторно гърне.

– Средно колко автомобила връщате за отклонение в нормите за замърсяване?

За газовете процентът е малък, но колите с повредени спирачки, които не допускаме да минат, са по-голям дял.

– С какво от техническата изправност шофьорите правят най-голям компромис?
Общо взето правят компромис с цялостното състояние на автомобила. Не правят компромис само със задължителното като Гражданска, данък и технически преглед. Откакто са задължителни зимните гуми и с тях може да се каже, че не правят компромис, защото, ако ги спрат, ще бъдат глобени. Но никой не гледа спирачките, окачването, когато кормилната част е разбита – рейка, вътрешни и външни накрайници, това е предпоставка за катастрофга. Виждали сте много често на някои завои автомобил с изпаднала, изкривена гума в следствие на изваден шарнир. Това нещо е тропало доста време, но не му е обърнато внимание. Още при първите признаци човек трябва да мине през сервиз, за да се види какво е, защото в следващия момент този шофьор е опасен не само за себе си, а и за всички участници.

– Коя е най-трагичната кола, която са ви карали за преглед?

Много са, идвали са автомобили, на които цялата предница е била пред изпадане. По рядко вече може да се видят коли с много голяма корозия, заварявани носачи, кърпено цялото купе, такъв автомобил трябва да се спре от движение незабавно.

– А попадали ли сте на лимузини от премимум марките, за които някои е събрал пари, но не може да си позволи да ги поддържа и съответно са технически неизправни?

По принцип може да се каже, че българите си купуват луксозни автомобили, които не могат да поддържат. По принцип 90-95-та година има луксозни возила като аудита, мерцедеси, беемвета, които са на достъпна цена. За суми от 5 до 8 хиляди лева могат да се купят, но следващият момент на този автоможбил частите са му много скъпи, въпреки че е на много години.

 

Тодор Желев е роден на 30 октомври 1982г. Завършва специалност Енергетика и електро обзавеждане в Техническия университет в София. От 12 години работи в системата на СБА. От 8 годинии се отговаря за организация на Годишните технически прегледи.

"Тодор Желев: Преди зимата проверете парното, накладките, течността за спирачки, антифриза и светлините", 5 out of 5 based on 2 ratings.
(Visited 245 times, 1 visits today)