Трябва ли да има затвор за участници в автогонки?

Незаконните автогонки по пътищата трябва да се криминализират и да се наказват строго, с налагане на високи санкции, отнемане на шофьорски права и др. Тези ралита трябва да се регламентират, за да не се провеждат по улиците, а на пригодени за целта писти, охранявани от полиция. Около това мнение се обединиха част от участниците в дискусия за автогонките, организирана в Народното събрание от Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия.

Участие в дебата взеха депутати, зам.директорът на Националната полиция Благородна Макева, шефът на Пътна полиция Бойко Рановски, председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) инж. Емил Панчев, представители на неправителствени организации, Столичната община и др.

Пред десетките експерти инж. Панчев обясни, че по цял свят проблемът с гонките се решава с комплекс от мерки, включващи строго законодателство и високи глоби. По повод дискусията още миналата седмица от СБА са изпратили запитване до сродни организации в Европа и Северна Америка, за да проучат техния опит в битката им срещу автоджигитите.

„В Канада глобата за участниците в гонки е от 2000 до 10 000 канадски долара. Книжката се отнема, а колата се конфискува за седем дни”, обясни инж. Панчев. Хванат ли те за втори път обаче свидетелството за правоуправление се взима за 10 години. Още по-интересно е, че законът там квалифицира като „автогонка” всяко превишаване с повече от 50 км/ч над разрешената скорост в съответния участък.

Като цяло в Канада опасното шофиране е криминализирано и се наказва с до 6 месеца затвор, независимо дали става дума за рисково изпреварване, засичане или друго агресивно поведение. В такъв случай шофьорът може да бъде свален от автомобила си, а колата му да се извози с репатрак, който той трябва да плати. Застрахователят пък ти определя с 320 канадски долара по-висока застраховка само защото си демонстрирал опасно поведение.

В САЩ законът също е драстичен, като в някои щати например се глобяват дори зрителите на незаконните състезания. В Северна Каролина участниците в такива ралита се наказват с конфискация на колата и отнемане на книжката за срок до 3 години, обясни още инж. Панчев. Посочените от него примери бяха посрещнати с интерес от експертите по пътна безопасност, които ги използваха като аргумент, че щом така е по света, значи и у нас спрямо джигитите трябва да се прилагат строги мерки.

Миналата година МВР поиска до 6 г. затвор за любителите на автогонки. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви това за безумие. Преди дни при разглеждането на промени в ЗДвП депутатите отхвърлиха на първо четене предложения на Петър Славов от Реформаторския блок, които предвиждаха отнемане на книжка и солени глоби за любителите на гонките.

Шефът на КАТ комисар Бойко Рановски каза, че през 2015 г. на места за гонки са хванати 220 души, но на едва 25 от тях са наложени актове и то за нередности по колите. Сигналите в София са били над 2500, но са събрани данни само за 18 такива състезания. Полицията е образувала едва две дела за катастрофи при нерегламентирани състезания. МВР е установила 31 места, където се правят незаконни ралита.

Рановски с тревога отбеляза, че не само гонките, а още много други причини има за влошената пътна обстановка у нас. През 2015 г. жертвите на катастрофи у нас са 708 души или с 48 повече от предходната година.

През последните две години полицията е санкционирала над 3200 души, които карат с над 60 км превишение на скоростта, добави пък Благородна Макева, зам.директор на Националната полиция. По думите ѝ много тежки катастрофи стават по вина на  млади и неопитни шофьори със стаж до 3 г. Тя смята, че за тях трябва да има ограничаване на кубатурата на автомобилите, които могат да карат, както е в Италия.

„Няма как днес да си взел книжка и утре да скочиш в бентлито”, подкрепи я депутатът Настимир Ананиев.

Като цяло позицията на КАТ е, че незаконните ралита трябва да бъдат регламентирани и да се провеждат с правила.

Срещу това мнение застана депутатът Георги Свиленски, който попита: „Къде да ги провеждат? И нормално ли е автомобили, които не са пригодени за ралита, да участват в гонки?”

Георги Георгиев от община Плевен пък посочи, че при тях проблемът е решен, след като  на водачите с „бензин в кръвта” им било разрешено да се състезават на картинг писта.

Впрочем не са малко българите, които пътуват до Серес, Гърция, където си плащат, за да карат на специална писта за ралита.

Ако се узаконят ралитата, те ще бъдат провеждани у нас на изоставени летища, казарми и др.

Шефът на БЧК Христо Григоров показа готов проект за тренировъчен център за безопасно управление на коли и мотори. Той е предложен на Столичната община, като предложението е кметството да осигури терен от 330 дка и да не участва във финансирането от 7 млн. евро.

От КАТ искат още с 3 г. затвор да се наказват шофьори, хванати да карат с безумна скорост. „Това е престъпление. Единственото, което трябва да помислим, е дали да остане за всички нарушения над 60 км/ч или само за тези, хванати да карат с такава скорост в населено място”, заяви Бойко Рановски.

Решение трябва да се търси и за бързото събиране на глобите. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев даде за пример съседна Македония, където за минимално превишение на скоростта се налага глоба от 50 евро. Санкцията се плаща веднага в най-близкия пощенски клон иначе оставаш без книжка.

автор: Ваня Георгиева

"Трябва ли да има затвор за участници в автогонки?", 5 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 162 times, 1 visits today)