Умни светофари в София

От юли 2015 г. колите на градския транспорт в София ще се движат вече без обичайните си закъснения от графика.

За целта светофарите на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата ще бъдат регулирани така, че да осигуряват по-бързо преминаване на автобусите, тролеите и трамваите. Върху тях ще бъдат монтирани специални модеми. Чрез джипиес система те ще бъдат в постоянна връзка с бордови устройства, с които пък ще бъдат оборудвани 750 превозни средства.

„Има разписание, по което се движат всички коли. Джипиес системата на градския транспорт следи дали са в график или не. Ако автобусът или трамваят закъсняват и попаднат в задръстване на едно от тези 20 кръстовища, бордовото им устройство подава сигнал към модема на светофара и той ги пуска веднага да преминат. Ако тролеят е в график – ще стои и ще чака заедно с всички останали коли, докато светне зеленото, защото, ако го пусне по-рано, ще започне да изпреварва графика си“, разясни заместник-кметът Любомир Христов.

С модеми ще бъде кръстовището на Орлов мост, както и други 19 по булевардите „България“, „Прага“, „Цар Борис Трети“, „Гоце Делчев“, „Тодор Каблешков“, „Александър Малинов“, „Сахаров“, „Яворов“, „Дондуков“, „Никола Петков“, „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“.

С въвеждането на умните кръстовища ще се намалят с 20 на сто задръстванията, а преминаването ще става от 5 до 8 пъти по-бързо. Сега заради многобройните тапи колите на градския транспорт закъсняват редовно с 3 до 10 минути.

Изграждането на умните кръстовища е част от Проекта за интегриран градски транспорт за 61 млн. евро, който се финансира по ОП „Регионално развитие“.

източник: bnr.bg

(Visited 597 times, 1 visits today)