19 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

На 19 ноември /неделя/ от 11.00 часа в Храм паметник Св. Александър Невски ще се състои възпоменателна служба в памет на загиналите от пътнотранспортни произшествия.

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, определен с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Тази година акцент се поставя върху кампанията „2020: намаляване на фаталните инциденти на пътя и тежките травмки с 50%“.

С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията „Мир на пътя“.

През настоящата 2017 година този ден е 19 ноември. На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите.

Нека почетем паметта на без време загиналите по пътищата и изкажем съболезнование на техните близки, да споделим мъката на хората, породена от неразумното поведение и пропуските в системата на безопасността на движението.

 

 

(Visited 534 times, 1 visits today)