Съвети за безопасно шофиране през зимния сезон

Със съветите за безопасно шофиране през зимния сезон, целим да запознаем възможно повече шофьори, както с някои от най – базовите правила, така и с най – важните такива за безпроблемно шофиране през студените месеци.

Макар и всяка година през зимата, най – обсъждани да са гумите и светлините на автомобила, цялостната му подготовка до най – малкия детайл, може да ни спести много главоболия и ядове.

Ето и съветите ни:

 1. За гумите:
 • Сменете летните със зимни гуми, като проверите степента на износване на грайфера /когато гумите не са нови/ и баланса.
 • Хубаво е, когато летните и зимни гуми не се употребяват, да бъдат съхранявани на сухо място без пряка слънчева светлина. Много сервизи за гуми предлагат срещу заплащане, така наречените „хотели за гуми“, където да бъдат съхранявани през съответния сезон.
 • Освен летни и зимни гуми има и трети вид – всесезонни. Намират широка употреба в САЩ и са подходящи за малка снежна покривка. Въпреки това не могат да заместят зимните гуми, които доказано при тестове, се представят много по – добре.
 • Винаги закупувайте комплект от 4 бр. или минимум 2 бр. гуми от една марка, модел и размер! Не поставяйте различни размери гуми!
 • Използвайте гуми с размерите зададени от производителя на автомобила Ви. Информационната плака /стикер с размерите и налягането, с което да бъдат помпани гумите/ се намира най – често на шофьорската врата или греда /Изображение 1/. При някои марки и модели – на капачката за резервоара /Изображение 2/:
1.   2.

/за голям размер, кликнете върху изображенията/

 • Редовната проверка на налягането в гумите също е важна /Изображение 3/. Когато гумата е твърде напомпана или много мека, стабилността на автомобила намалява значително.
3.

/за голям размер, кликнете върху изображението/

 1. За акумулатора:
 • Важно е да знаете, че всеки модел автомобил е разчетен фабрично за определен размер акумулатор, а от там и за специфичен електрически заряд (Ah). Сравнително малко са автомобилите, на които могат да се поставят различни размери акумулатори. Тук, както и при гумите, е хубаво да се съобразяваме с фабричните данни.
 • Трудното запалване в студените сутрини, както и намаляване на яркостта на фаровете, могат да бъдат знаци за проблеми с акумулатора. Ако разполагате със зарядно устройство, заредете акумулатора. В случай, че проблемите продължат се консултирайте със специалист.
 1. За видимостта:
 • Фаровете на автомобила са и неговите „очи“. Правилното им регулиране и използване на подходящи крушки, спомага за по – добрата видимост и предотвратява заслепяването на останалите водачи.
 • При възможност е добре да разполагате с резервен комплект крушки /продават се в почти всички бензиностанции и големи супермаркети/, който при евентуален случай на изгоряла крушка, може да Ви спести глоба и потенциален инцидент.
 1. За загубата на контрол върху автомобила:
 • Презавиване и недозавиване – получават се, когато в завой с хлъзгава настилка, спирачките се натиснат силно и колелата блокират или когато се подаде рязко повече газ и колелата се превъртят /Изображение 4/.
4.

 
/за голям размер, кликнете върху изображението/

 • Презавиването се получава при автомобили със задвижване на задните колела. Тогава задната част на автомобила „измества“ предната и автомобилът се завърта на ~ 180 градуса .
 • Недозавиването се среща при автомобили със задвижване на предните колела. При блокиране на задвижващите колела, автомобилът не завива, а продължава напред и съществува опасността от излизане от пътя.
 • Как да избегнем горепосочените ситуации?
 • Най – важното е да не изпадате в паника. Не натискайте педала на спирачката или на газта рязко, тъй като това само ще влоши ситуацията. Вместо това продължете да се движите бавно на скорост в посоката на движението, докато автомобилът отново получи сцепление с пътя. В случай, че скоростта на движение е голяма и автомобилът Ви не разполага с антиблокираща система (ABS), най – добре е да направите няколко кратки „напомпвания“ на педала на спирачките.

Прилагаме и видео съвети за безопасно шофиране, които в голямата си част се препокриват с написаното. За съжаление видеото е на английски език и няма опцията да бъде преведено за момента.

 1. За предварителната подготовка:
 • Препоръчително е да разполагате със стъргалка за лед, четка или метла, малка лопата, фенер, резервно количество антифриз, зимна течност за чистачки и масло, течност за размразяване на ключалки, вериги, кабели за подаване на ток, въже за теглене, както и топли дрехи и одеяло.

/за голям размер, кликнете върху изображението/

Шофирайте безопасно!

© 2012 Съюз на българските автомобилисти. Всички права запазени! В случай на позоваване на съдържанието – задължително да се публикува хиперлинк към www.sba.bg

(Visited 2 539 times, 2 visits today)